Varsel - INSTÄLLT

Tid/Plats


Skeleton Crew - När lågkonjunkturen blir personlig


Detroit 2008 är en stad på konkursens rand. I en tid av stor osäkerhet möts fyra arbetare i omklädningsrummet på fabriken som snart ska läggas ner. Vad är det minsta du behöver som person för att överleva?

I ett omklädningsrum på en nedläggningshotad bilfabrik i Detroit möts fyra arbetare i en tid av stor osäkerhet. Shanita måste kunna försörja sig och sitt ofödda barn, Faye måste bestämma sig för hur och var hon ska leva, Dez måste hitta ett sätt att förverkliga sina drömmar. Deras närmaste chef Reggie har sina problem. Hur ska han låta bli att svika sina medarbetare och samtidigt vara lojal mot sin egen chef?

Varsel utspelar sig 2008 under en allvarlig lågkonjunktur. Arbetslösheten i Detroit ökade och under kommande decennium växte både sociala och ekonomiska problem så mycket att staden 2013 var konkursmässig. Den svarta befolkningen drabbades hårt av lågkonjunkturen. Nu befinner vi oss i en annan kris. Coronapandemin har synliggjort och förstärkt orättvisorna i det amerikanska samhället, där den icke-vita befolkningen är starkt överrepresenterade bland dödsfallen och hårdast drabbade av de ekonomiska följderna. Världen har på nära hand bevittnat polisvåldet, försvarat av en rasistisk retorik som känner stöd från maktens högsta korridorer.

Dominique Morriseau är en av de stora samtida amerikanska dramatikerna. Här låter hon personliga öden spegla sig i en större samhällsutveckling. Vad händer när lågkonjunkturen blir personlig? Det är en universell berättelse om kamp, nedskärningar och moraliska dilemman. Pjäsen har översatts till svenska av Jason "Timbuktu" Diakité.

- Vi pratar ofta om förlusten av arbetstillfällen och pengar, men vi pratar sällan om människor, säger regissören Josette Bushell-Mingo. Hon har bland mycket annat regisserat den mycket starka Riksteateruppsättningen En druva i solen som skildrar den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Pjäsens originaltitel är Skeleton Crew:

– Skeleton crew betyder den minsta mängd personer som behövs för att hålla en fabrik igång. Jag tycker också att det finns en större symbolik, vad är det minsta du som person behöver för att överleva? säger Josette Bushell Mingo. Den stjärnspäckade ensemblen består av Kayode "Kayo" Shekoni, Rennie Mirro, Benyam Haile och Alma Eliasson Godonou.

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Umeå Teaterförening & ABF

Ordinarie 250 kr

Scenpass 195 kr

Student 195 kr

Ungdom 125 kr

Längd: ca 2 tim, 45 min

Paus: Ja

Numrerade platser: Nej