Väninnan

Biljetter för evenemanget kommer släppas den 27 januari klockan 12:00


Politikern och människan, Anna Lindh


När Anna Lindh mördades 2003 var hon tillsammans med sin väninna på NK. ”Väninnan” bygger på Eva Franchells bok om sina år i politikens toppskikt som pressekreterare – och väninna – till politikern och människan Anna Lindh.

”Jag ser honom i högra ögonvrån, hopkrupen inne bland damkläderna. En sekund, han gungar till och så exploderar han i en rak linje över golvet. Förbi mig, fram till dig.” På eftermiddagen den 10 september 2003 knivhöggs utrikesminister Anna Lindh på NK i centrala Stockholm och avled tidigt morgonen därpå. Hon blev 46 år gammal. Nära henne i den stund hon attackerades fanns, som så ofta, Eva Franchell. I medierna kom hon att kallas ”väninnan” men hon var också Anna Lindhs pressekreterare under nio år. När mordet inträffade, tre dagar innan folkomröstningen om eurons införande i Sverige, var de tillsammans ute och letade en tröja inför tv-debatten som Anna Lindh skulle medverka i samma kväll.

I sin bok Väninnan skildrar Eva Franchell på nära håll vad det gör med människor att vara en del av maktens innersta cirkel. Anna Lindh var en ung och stark röst som gjorde sig hörd i en mansdominerad värld, en rutinerad politiker, ett framtidsnamn inom socialdemokratin och en mamma som varvade familjeliv och världspolitik. 

När Eva Franchells bok kom ut skrev Svenska Dagbladet: ”Den fångar i blixtrande klara bilder politikens bistra verklighet och den gör det bättre än någon vetenskaplig avhandling jag läst.” Göteborgs-Posten skrev: ”Mest av allt pekar Väninnan på toppolitikens deformerande kraft. Hur rädsla för nyckfulla opinioner, en alltmer drevorienterad journalistik och makthungriga konkurrenter förstör karaktären hos de flesta.”

När Väninnan blir teater utlovas en varm, intim och bitvis humoristisk skildring av politikern och människan Anna Lindh och hennes tid i det svenska politiska toppskiktet åren kring millennieskiftet. I Rosenbads korridorer är hemligheterna många och det politiska spelet högt.

COVID-19 information:

För allas trygghet följer arrangören den lokala utvecklingen av Covid-19, och de åtgärder som föreskrivs av lokala myndigheter samt eventuellt ytterligare försiktighetsåtgärder kommer att vidtas. Genom att köpa biljett till detta evenemang samtycker du till att följa de hälso- och säkerhetsåtgärder som gäller vid tidpunkten för evenemanget, vilket kan inkludera, men inte begränsas till, att bära munskydd och/eller uppvisa bevis på vaccinationsstatus. Uppdatera dig regelbundet på evenemanget och arenans hemsida då restriktioner och riktlinjer kan komma att ändras.

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.
Arrangör: Umeå Teaterförening & ABF

Ordinarie 250 kr

Scenpass 195 kr

Student 230 kr

Ungdom 125 kr

Längd: ca 2 timmar

Paus: Ja

Numrerade platser: Ja