Två och en Steinway

Tid/Plats

2023-12-14 Idun, Umeå Folkets Hus 19:00 Boka

Musikaliska legender tolkar klassiker vi minns

Den 14 dec gästas Idun av Jan Lundgren, en av våra främsta jazzpianister och kompositörer, med konsertföreställningen ”Två och en Steinway”. Med sig på scen har han två av Sveriges främsta artister inom sin gengre – Edda Magnason och Mikael Wiehe. Trion bjuder på en kväll med musikaliska möten, roliga samtal och ett och annat guldkorn.

Konsertföreställningen Två och en Steinway bygger på det klassiska musikprogrammet Två och en flygel som sändes på SVT från mitten av 70-talet och vidare ända fram till slutet av 90-talet vilket byggde på samtal och musik mellan pianisten Bernt Egerbladh och många av våra mest folkkära artister och kulturpersonligheter.

”Det känns spännande att få möjligheten att ta upp en fortsättning på det legendariska programmet Två och en flygel som Bernt Egerbladh en gång skapade. Jag gör det på mitt sätt och det är fantastiskt roligt att få fortsätta på turné efter succén på Maximteatern hösten 2022. Edda och Mikael tillhör mina favoriter, så jag ser verkligen fram emot våra samtal och musicerande tillsammans”, säger Jan Lundgren.

Jan Lundgren
Jan Lundgren är konstnärlig ledare för Ystad Jazzfestival samt för den legendariska jazzklubben Montmartre i Köpenhamn. Som pianist och kompositör har Jan varit en av pionjärerna att frigöra europeisk jazz från den amerikanska och banat väg för generationer av musiker som följt efter honom. 1996 gav han ut debutalbumet Conclusion och har sedan dess släppt ett 50-tal album och medverkat i en rad olika projekt med framstående musiker över hela världen.

Edda Magnason
2010 släppte Edda Magnason sitt första album och fick sitt stora genombrott 2013 då hon spelade Monica Zetterlund i filmen Monica Z som sågs av fler än 500,000 biobesökare och såldes till över 23 länder. För rollen vann hon en guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll och soundtracket till filmen såldes i över 20,000 exemplar. Hon har genom sin karriär släppt ett flertal album och tilldelats många fina musik- och kulturutmärkelser.

Mikael Wiehe
Känd från Hoola Bandola Band som Mikael Wiehe startade 1970 tillsammans med bland annat Mikael Rickfors. Han har sedan dess släppt ett 30-tal album och samarbetat med många svenska artister i olika konstellationer. Utöver eget låtskrivande har han tolkat andra artister och är framför allt känd för att ha tolkat Bob Dylan, vars låtar han givit ut på tre album. Wiehe har genom hela sin karriär varit politiskt aktiv och startade Stiftelsen Hela Sverige - Artister mot Nazister som bildades i 2001 vilken han sedan var med och drev fram till 2011.

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Umeå Teaterförening

Ordinarie 495 kr

Scenpass 445 kr

Student 445 kr

Ungdom 445 kr

Längd: 2 tim 10 min

Paus: Ja

Numrerade platser: Ja