SOLITAIRE

Tid/Plats

2022-10-02 Vävenscenen 18:00 Boka

Noréns solitärer i evig väntan


Tio människor instängda och sammanpressade i en rektangel. Ingen av dem vet hur de hamnat där eller hur de ska ta sig därifrån. I en av Lars Noréns sista pjäser är den kollektiva ångesten påtaglig.

I januari 2021 gick Lars Norén bort i sviterna av covid –19, vid 76 års ålder. Han var poet, regissör och teaterchef men framför allt dramatiker och kanske en av Sveriges största konstnärer någonsin. Han efterlämnade över 100 pjäser, några av dem ospelade.

En av dem var Solitaire, som han skrev strax före sin död. Den hade kritikerrosad urpremiär på Dramaten i februari och i höst kommer den till Umeå.

Lars Norén inleder sitt manus med följande scenanvisning:

”En grupp människor står instängda och sammanpressade inom en rektangel, mitt på scenen. Det finns inga väggar som stänger in dem. De kan ändå inte ta sig därifrån, och vet inte heller varför de befinner sig där.” De tio rollerna är numrerade ett till tio, saknar namn. De är inte bara fast innanför markeringen, utan också i sig själva. Solitärer i grupp. Någon var precis på väg med dottern till balettlektionen, någon var på ner i källaren för att hämta sin resväska, en annan skulle köpa tvättmedel. En av dem var prec is på väg att hämta sin pappas drunknade kropp – vem ska göra det nu? Här finns empati, men också hierarkier och förtryck. Kollektiv ångest.

Det är som en väntan på Godot, men här finns inte ens ett träd, bara väntan. För regin står Sofia Adrian Jupither som känner Noréns dramatik väl, uppsättningen är hennes sjunde Norénpjäs.

Solitaire är en samproduktion mellan Dramaten och Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Riksteatern, Den Nationale Scene i Bergen, Uppsala Stadsteater, Avignonfestivalen i Frankrike (Festival d’Avignon), Folkteatern i Göteborg och Svenska Teatern i Helsingfors. Ensemblen utgörs av skådespelare som är hämtade från de olika teaterhusen i samarbetet.

PRESSKLIPP:  
”Jupither gör ’SOLITAIRE’ till en 'I väntan på Godot' för vår tid”
- EXPRESSEN

”Sofia Adrian Jupither iscensätter Lars Noréns sena pjäs som en orkesterdirigent. Det blir en vacker och otäck bild av vår tids radikala individualism.” - 
SvD

”Verket är intelligent konstruerat med en ömhet i blicken så att det blir djupt komplext men samtidigt direkt och tillgängligt för betraktaren.”
- DN

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Umeå Teaterförening, Folkuniversitetet

Ordinarie 250 kr

Scenpass 195 kr

Student 230 kr

Ungdom 125 kr

Längd: 1 tim, 40 min

Paus: Nej

Numrerade platser: Ja