Skapelsen

Tid/Plats

2023-02-24 Vävenscenen 19:00 Boka

Dystopiskt och hoppfullt om föräldraskap, i klimatkollapsens tid


”Skapelsen” är ett innerligt och lekfullt drama om moderskap och framtidstro – med den akuta klimatkrisen som fond. Är vi den första generation som kan ana ett slut för mänskligheten på jorden?

Det är natt. Höggravida Hanna går upp för att kissa. Hon är ensam hemma, ändå är toalettdörren låst. Vem är där? Det visar sig vara My, Hannas ofödda dotter. My är vuxen och påstår att det är hennes lägenhet. Men hon känner igen sin mamma. Hon kan bara inte fatta att hon är ung… att de är lika gamla! Tiden har slagit en kullerbytta, två parallella tidsåldrar möts: år 2023 och 2063. Det svindlande mötet blottlägger hur mänskliga livsvillkor skiljer sig åt i olika tider. För My bär också på ett barn, precis som sin mor – men hon lever i en värld där nytt liv är en omöjlighet.

Enligt klimatforskaren Johan Rockström är det ekologiska nödläge vi befinner oss i just nu ”världens viktigaste berättelse”. Ada Berger försöker närma sig klimatkrisens ödesfrågor i detta nyskrivna relationsdrama om framtiden, dåtiden och vårt absoluta nu. Vad innebär det att ingå i en lång generationskedja och hur ska vi agera för att också våra barn ska kunna skaffa barn? Stora och allvarliga ämnen möter små mänskliga perspektiv i ett både humoristiskt och tankeväckande drama.

”Kanske har jag aldrig gjort en föreställning som är lika mycket för alla”, säger Ada Berger, som också står för pjäsens regi. Tidigare har hon bland annat skrivit och regisserat flera succéföreställningar baserade på Liv Strömqvists seriealbum.

Samtal med Kalle Grill i anslutning till föreställningen
I anslutning till ”Skapelsen” arrangeras ett samtal med Kalle Grill, docent och universitetslektor i filosofi, som för närvarande leder ett forskningsprojekt om hållbarhetsbegreppet och dess koppling till framtida människor.

Tid och plats för samtalet och mer information kommer inom kort.


---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Umeå Teaterförening, Folkuniversitetet

Ordinarie 200 kr

Scenpass 160 kr

Student 180 kr

Ungdom 100 kr

Längd: 1 tim, 30 min

Paus: Nej

Numrerade platser: Ja