Kulturbärarna

Kulturbärarna

Tid: sön 15 september 2024 16:00
Plats: Idun, Umeå Folkets Hus

Relaterade evenemang

Inga relaterade evenemang

Om evenemanget

Minns du ”Sufflören”? Nu kommer ”Kulturbärarna”!
Än en gång vrider Andreas T Olsson bort blicken från rampljus och strålglans när han lyfter fram några av teaterns verkliga stöttepelare.

Den 30 april 2022 spelades den allra sista föreställningen av Andreas T Olssons Sufflören. Då hade han turnerat land och rike runt med sin egen pjäs i tio år. Han skrev pjäsen om den osynlige sufflören som examensarbete på Teaterhögskolan. Sufflören är en slags teaterns ordningsman som håller rätt på världsdramatiken strax utanför rampljuset. Han bjöd in dåvarande Dramatenchefen Marie-Louise Ekman och hennes man Gösta Ekman i hopp om att få en roll på nationalscenen. Det slutade med att hela examensarbetet flyttades över till Dramaten med Gösta Ekman själv som regiöga. Resten är en tio år lång historia.

Nu är Andreas T Olsson aktuell med sin nästa pjäs Kulturbärarna som går under genrebeteckningen ”flermansmonolog”. Här är utgångspunkten en garderobiär som tar sitt yrke på allra största allvar. Han inte bara vaktar publikens ytterkläder utan syr också i knappar som lossnat och svarar i kvarglömda mobiler.

Men garderobiären ömsar kostym och blir också till ”hostaren” i publiken, den osynlige statisten, den nitiske autografjägaren, teaterkritikern och skådespelaren som spelar björn på Skansen. Alla dessa teaterns stöttepelare som, liksom sufflören, befinner sig utanför rampljuset.

Kulturbärarna hade urpremiär på Oscarsteatern i november 2022, gästspelade på Lorensbergsteatern i Göteborg hösten 2023, på Dramaten våren 2024 och i höst är det dags för turné med Riksteatern där ett av stoppen är Umeå.

Det återstår att se om Kulturbärarna blir en långkörare av samma kaliber som Sufflören. Den här gången har Claes Eriksson, från Galenskaparna / After Shave, agerat regiöga.

Recensionscitat:
"Härligt att få sola sig i Andreas T Olssons värld"
SvD

"Andreas T Olssons mästerliga sätt att fånga människan bredvid"
Kulturnytt P1

"En skrattkavalkad till monolog. Enastående"
På Scen

"Det är en njutning att få uppleva"
teaterstockholm.se

"Blandning av respekt, intelligens och komik"
Tidskriften Alba

"Kulturbärarna landar i en sorts purteater som kunde tjäna som skolexempel inför morgondagens kulturbärare: Så här spelar man teater, barn. Ta hand om den".
DN

Av och med: Andreas T Olsson
Regiöga: Claes Eriksson

Längd: 1 tim & 40 min
Arrangör: Umeå Teaterförening

Fler evenemang