Kejsarn av Portugallien

Tid/Plats

2020-10-02 Studion, Umeå Folkets Hus 19:00 Boka
2020-10-03 Studion, Umeå Folkets Hus 18:00 Boka
2020-10-04 Studion, Umeå Folkets Hus 15:00 Boka

Kärlek som är så stor att den både bär och förgör


Berättelsen om Jan och Kattrina i Skrolycka och deras dyrkade dotter Klara-Gulla, döpt efter självaste solen, är en av Selma Lagerlöfs mest älskade böcker. Västerbottensteatern firar 40 år som länsteater genom att bjuda på en föreställning som hyllar kärleken, berättandet och fantasin.


Romanen Kejsarn av Portugallien utspelas på 1860- eller 1870-talet i Lagerlöfs hembygd i Värmland och handlar om torparen Jan i Skrolycka. Han älskar sin dotter över allt annat men när hon flyttar till Stockholm och aldrig hör av sig, sjunker han in i en drömvärld. I den är hon förnäm kejsarinna av Portugallien och han kejsare. Hela hans tillvaro domineras av tankarna på hennes återkomst och vad som då ska ske.

I rollen som kejsare bosatt i den fattiga skogsbygden kan han ifrågasätta traktens sociala hierarkier: iförd sina kejserliga regalier sätter han sig längst fram i kyrkan, tar plats vid honnörsbordet på bjudningar och han försöker umgås med traktens godsägare.

I Västerbottensteaterns föreställning är det Jan och Kattrina som tillsammans berättar om hjärtan som kommer till liv och bultar av kärlek och längtan, om små goda gärningar utförda i tysthet som förändrar människors liv och en kärlek som är så stor att den både bär och förgör.

– Det handlar om föräldrar och barn, att lämna och komma tillbaka, om försoning och sådant som inte blev gjort, för "det är inte mycket man kan göra för en död", säger regissör Åsa Ekberg som tidigare satt upp flera hyllade uppsättningar med Västerbottensteatern, bland annat Loranga, Masarin och Dartanjang och sommarteatern Tre Kärlekar.

Ela Baumann, som gjorde koreografin till Tre Kärlekar tillför tillsammans med kompositören Caj Nyqvist rörelse och musik till uppsättningen. På scenen ser vi radarparet
från Släktkalaset, Mikael Lindgren och Anna "Pluck" Söderling. Föreställningen har premiär den 23 september i Skellefteå.

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Västerbottensteatern, Umeå Teaterförening och ABF

Ordinarie 250 kr

Scenpass 195 kr

Student 195 kr

Ungdom 125 kr

Längd: ca 2 timmar

Paus: Ja

Numrerade platser: Nej