Jan Lundgren och Yamandu Costa

Tid/Plats


Inner Spirits - Från Taube till Jobim

Upplev två enastående musiker från två kontinenter i ett unikt musikaliskt möte. Pianisten Jan Lundgren från Sverige och gitarristen Yamandu Costa från Brasilien spelar originalmusik blandad med svensk och latinamerikansk musik– från Evert Taube till Antônio Carlos Jobim. Blåa nordiska toner möter gungande brasilianska rytmer.

I ett helt nytt samarbete, som får sin premiär i Stockholms konserthus, har Jan Lundgren och Yamandu Costa skrivit ny musik just för det här tillfället. Den fenomenale Yamandu Costa spelar den brasilianska 7-strängade gitarren och är djupt rotad i landets musiktraditioner.

”Yamandu är otrolig, inte bara kanske världens främste gitarrvirtuos i den här stilen, utan också en musikant: han leker fram musiken”, säger Jan Lundgren. De lärde känna varandra i samband med Ystad Sweden Jazz Festival 2021,
”Programmet som vi låtit växa fram på varsitt håll speglar våra rötter och innefattar både kända låtar och nyskrivet, mycket med latinamerikanska rytmer som grund. Undertiteln från Taube till Jobim handlar närmare bestämt om ett möte mellan Sverige och Brasilien”, förklarar Jan Lundgren.

 

Jan Lundgren, piano

Jan Lundgren är en del av en lång tradition av nyskapande svenska pianister, från Jan Johansson och framåt, där upptäckarglädje och genreöverskridande är en central drivkraft. Oavsett om det handlar om samtida klassisk musik, nordisk folkmusiktradition eller jazz, har Lundgren ett helt unikt tilltal. Med sitt finstämda och smakfulla spel lyckas han på ett fascinerande sätt förena de mest olikartade musikaliska influenser till ett alldeles eget ljudlandskap.

 

Yamandu Costa, gitarr

Grammisvinnaren Yamandu Costa är en av de mest framstående och inflytelserika  gitarristerna idag. En virtuos på den brasilianska sjusträngade gitarren och känd för sina passionerade framträdanden med både känslig intimitet och scenisk explosivitet. Hans förmåga att behärska en mängd latinamerikanska musikgenrer – från solkysst bossanova till intensiv milonga – är unik. Precis den musikaliska upplevelse alla borde ordineras en mörk vinterkväll i februari.

 


Arrangör: Uppsala Internationella gitarrfestival i samarbete med Umeå Jazzfestival

Ordinarie inkl. serviceavgift 385 kr

Medlem Föreningen Jazz inkl. serviceavgift 340 kr

Student inkl. serviceavgift 340 kr

Längd: ca 80 minuter

Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år

Paus: Nej

Numrerade platser: Nej