Ingen vet alls hur jag har det - Iiris Viljanen och Stina Ekblad

Tid/Plats

2024-05-02 Idun, Umeå Folkets Hus 19:00 Boka

Österbottenlöst mörker och vårljus


En vemodig och upplyftande föreställning med två starkt lysande finlandssvenska stjärnor: Iiris Viljanen och Stina Ekblad. I ”Ingen vet alls hur jag har det” flätas det vardagsnära och existentiella, specifikt österbottniska och allmänmänskliga samman i musik och berättande.

Om livskriser i folkdräkt och livet just nu. Om mormor, mammor och det inre barnet med råddigt hår. Om naturen som tröstar oss efter våra själsliga uppvaknanden vid Slussen. Om att komma hem och komma bort. Om giftiga liljekonvaljer - och om huruvida bussen upp till Vasa tar med svenskar som vill på?

I Ingen vet alls hur jag har det hörs två starka finlandssvenska röster – Stina Ekblad och Iiris Viljanen i ett konstnärligt möte på scen. De växte upp i grannbyar i Österbotten, men träffades i Stockholm. Tre decennier skiljer dem åt men de delar ett barnsligt österbottenlöst mörker och en känsla för spovar och vårljus.

”Ingen vet alls hur jag har det. Livet är konstigt nu”

”Så blev man kvinna. Man stadgade sig. Man bröt upp. Man bröt ihop. Man hittade sig själv. Det var inte alltid så roligt. Man satte fan i båten och började ro. Man rodde och rodde och kom aldrig till stranden, för det är en del av själva fanskapet.”

Stina Ekblad är född 1954 i Solf, Österbotten. Under större delen av sin karriär har hon varit verksam i Sverige. Hon har länge tillhört Dramatens fasta ensemble och medverkat i en lång rad av deras produktioner. Stina är ofta verksam som recitatör av lyrik, som i höstas då hon trollband publiken här i Umeå med Edith Södergrans dikter

Iiris Viljanen är född 1988 i Tölby, Österbotten. Hon är sångerska, pianist och låtskrivare och sedan 2006 bosatt i Sverige. 2016 solodebuterade hon och har sedan dess släppt album som Mercedes, Den lilla havsfrun och En finsk jul. Viljanen sjunger och rappar på österbottnisk dialekt.

Artikel i Dagens Nyheter 8 april.

Lyssna på Spofity: https://open.spotify.com/album/1vx1XNbxvjb9ut4icRwHYY?si=tf8LxnHDSAi2kqTDS_7giQ

Dramaturg och regiöga: Irena Kraus
Illustration: Anja Reponen
Fotograf: Margareta Bloom Sandebäck


---

Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Headstomp, Umeå Teaterförening

Ordinarie 425 kr

Scenpass 375 kr

Student 395 kr

Ungdom 215 kr

Föreningen Norden Västerbotten 395 kr

Längd: Ca 1 timme och 30 minuter

Paus: Nej

Numrerade platser: Ja