HOMAN

Tid/Plats


Plastfolie, spinnande metallhjul och kropp i rörelse


Två män, ett hjul, en scen. Cirkusartister, dansare och rörelseforskare. Kroppar som rytmiskt snurrar fram
i spinnande hjul. Kroppar inlindade i plastfolie till formen av ägg. Absurd, opretentiös och samtida cirkus – med en stor dos humor.

Vejde Grind, 190 cm, 80 kg – en svensk grottman. Vincent Bruyninckx, 170 cm, 60kg – belgisk pommes frites-man. Cirkusartister, dansare och rörelseforskare specialiserade på cyrhjul – metallringar stora nog för att spinna deras kroppar i rytmisk rotation över scenen. I hjulen finns mikrofoner som plockar upp och förstärker de ljud som skapas när en ring med en människa i spinner över scenen.

Titeln HOMAN är en lek med ord som (kanske) handlar om att vara (eller inte vara) människa (Homan), vara i rörelse (Homotion), komma hem (Home), vara hemgjord (Homade), homo sapiens eller homosexuell? En lek med ord som sätts i rörelse liksom kropparna. Om två människors relation till varandra och om den där bilden av det fysiska som dröjer sig kvar på näthinnan när ögonen sluts. Bilden som blir till när ljuset smälter samman med det mörka och det imaginära med det fysiska. Är det där föreställningen egentligen äger rum?

– Detta är två fantastiska artister, riktiga konstnärer, som har skapat ett abstrakt universum, en egen värld som handlar om deras varma relation. De presenterar något djupt och äkta på ett sårbart, absurt, roligt och opretentiöst sätt. Det här är en föreställning som går hem i alla åldrar, säger Magali Bancel, utvecklingsledare för samtida cirkus på Riksteatern.

Vejde Grind och Vincent Bruyninckx vill väcka, snarare än svara på, stora existentiella frågor av typen: ”Vad händer efter mänsklighetens undergång?” Vejde Grind är cirkusartist och dansare, född i Sverige, baserad i Berlin. Hans konstnärliga uttryck inkluderar ofta cyr-hjul, dans, akrobatik, musik och ljuddesign. Vincent Bruyninckx är född i Mechelen, Belgien. Han har studerat på Ecole Superieur des Artes du Cirque i Bryssel och har särskild fallenhet för cyr-hjul.

RIKSTEATERN I SAMARBETE MED COLLECTIF MALUNÉS.

Rekommenderas från 8 år

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Umeå Teaterförening, Studieförbundet Bilda

Ordinarie 200 kr

Scenpass 160 kr

Studerande 180 kr

Ungdom 100 kr

Längd: ca 1 timme

Åldersgräns: Rekommenderas från 8 år år

Paus: Nej

Numrerade platser: Nej