Ex

Tid/Plats


När fasaden rämnar


En natt kommer ex-flickvännen hem till det perfekta paret. Helvetet bryter lös. Ex är en nyskriven, psykologisk dramakomedi av en av Europas mest hyllade dramatiker. Marius von Mayenburgs dramatik kännetecknas av en svart humor och en brutal ärlighet som likt Lars Noréns blixtrar till i replikerna.

En perfekt familj. Hon är läkare, han arbetar på arkitektkontor. Tillsammans har de två barn och en vacker lägenhet. De är framgångsrika i sina yrken, inte så lyckliga, men perfekta. En natt dyker hans ex-flickvän upp. En mardrömslik spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring gör att det på ytan ideala livet snabbt börjar krackelera. På vilka grunder har mannen, frun och ex-flickvännen gjort sina livsval?

– Jag ville visa ett förhållande som kraschar på grund av klasskillnader, säger Marius von Mayenburg.

Marius von Mayenburg är en av Europas mest spännande dramatiker och hans pjäser har översatts till mer än 30 språk. Flera av dem, som Eldansikte, Det kalla barnet och Perplex, har tidigare spelats på svenska scener. Ex är specialskriven för Riksteatern och han tycker själv att det finns något i den som påminner om Norén och Bergman. När det blir för mörkt i mina pjäser blir jag uttråkad, säger han.

Som dramatiker har han ett speciellt intresse för familjer eftersom det är ett sammanhang man befinner sig i utan att själv ha valt det. Varför beter de sig som de gör? Når man sina drömmar och varför gör man inte det?

– Jag älskar karaktärer som gör dåliga saker. Det är viktigt för de är fria”, säger Marius von Mayenburg som också kommer att regissera pjäsen. Han tänker sig en snabb och rolig spelstil, mer boxning än poetiska bilder.

– Publiken bör vara beredd på att se ett slagsmål.

I en av rollerna ser vi Helena af Sandeberg som är en av våra mest erkända skådespelare med en lång rad roller i filmer och tv-serier som Hypnotisören, Lyckligare kan ingen vara, Den döende detektiven, Finaste familjen och Störst av allt. Sedan 2003 är hon knuten till Stockholms Stadsteater där hon gjort en mängd kritikerrosade och hyllade uppsättningar, bland annat Hedda Gabler, Anna Karenina och Tre systrar. Hon beskriver Ex så här:

– Den här pjäsen handlar om samtidsmänniskor, vilka problem vi sliter med i relationer och i vårt varande – och den gör det som en smäll på käften som man också kan skratta åt.

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Umeå Teaterförening, Folkuniversitetet

Ordinarie 250 kr

Scenpass 195 kr

Student 230 kr

Ungdom 125 kr

Längd: ca 1 tim, 50 min

Paus: Nej

Numrerade platser: Ja