Encantado - Lia Rodriguez

Tid/Plats


Brasiliansk danskarneval mot skogsskövling


Genom att åkalla naturens andeväsen tar sig koreografen Lia Rodrigues an den skogsskövling som pågår i hennes hemland Brasilien. ”Encantado” skapades under pandemin och låter motståndet fyllas av dansglädje.

Brasilien var ett av de länder som drabbades hårdast av pandemin. Koreografen Lia Rodrigues började repetera sitt verk Encantado i april 2021 efter ett års pandemi på det kulturcenter där hennes kompani huserar. Parallellt fungerade centret som en samlingsplats för vård. För att möjliggöra repetitioner krävdes regelbundna covidtest och regler om avstånd mellan dansarna. Munskydd hindrade dansarnas kroppsliga uttryck från att nå ansiktet. I detta katastrofläge föddes tanken att använda sig av magi, förtrollningar och besvärjelser i det koreografiska arbetet. Encantados är brasilianska andeväsen sprungna ur den afroamerikanska kulturen som befolkar naturen och gör dess platser heliga. Med sina magiska krafter anses encantados kunna skydda och hela den systematiska förstörelsen av skogar, floder och hav, en rovdrift som också hotar deras existens.

Under tidigare presidenten Jair Bolsonaros tid vid makten ökade avverkningen av regnskogen i Amazonas – ”världens lungor”.

”Du kan använda glädje för att göra motstånd. Inte bara glädje, men glädje också. Man kan göra motstånd med hopp, ett hopp fyllt av kamp, en glädje fylld av kamp”, säger Lia Rodrigues.

Hon och hennes kompani har tidigare besökt Umeå med världssuccén For the sky not to fall (2017).

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Norrlandsoperan i samarbete med Umeå Teaterförening

Ordinarie 250 kr

Scenpass 200 kr

Pensionär 225 kr

Student 125 kr

Barn/Ungdom 80 kr

Längd: 1 timme

Paus: Nej

Numrerade platser: Nej