Encantado - Lia Rodriguez

Biljetter för evenemanget kommer släppas den 14 augusti klockan 12:00


Encantado är titeln på Lia Rodrigues Companhia de Danças nya skapelse som tar sin början i samband med den hälsokris som orsakas av covid-19. Valet av denna titel föddes ur en önskan att använda magi och besvärjelse för att vägleda kompaniets kreativa process som äger rum i dessa dramatiska ögonblick som Brasilien går igenom nu.

En magisk förtrollning
Ordet ”encantado”, som kommer från latinets incantatus, avser något som är eller har varit föremål för en förtrollning eller en magisk förtrollning. ”Encantado” är också synonymt med förundran, att bli bländad eller fascination. I Brasilien har ordet ”encantado” andra betydelser. Termen avser enheter som tillhör det afroamerikanska sättet att uppfatta världen. De ”encantados”, som drivs av okända krafter, rör sig mellan himmel och jord, i djungler, på klippor, i söt- och saltvatten, i sanddyner, i växter och förvandlar dem till heliga platser.

De är varelser som korsar tiden och omvandlas till olika uttryck för naturen. De har inte känt döden, utan har gått över till en annan nivå och förvärvat magiska krafter som skyddar och helar. De rovdriftshandlingar som hotar livet på jorden, den systematiska förstörelsen av skogar, floder och hav påverkar också existensen för ”encantados”. Det finns inget sätt att skilja encantados från naturen eller dessa varelsers natur.

Så hur kan man förtrolla våra rädslor och få oss att bli en del av kollektivet med närhet till varandra? Hur kan vi förtrolla våra idéer och våra kroppar och omvandla dem till bilder, danser och landskap? För att skapa en ny skapelse måste vi gå in i förtrollningen och engagera oss i olika kompositioner för att möta alla slags levande varelser.

För att skapa agglomerationer och sammansättningar av bakterier, cashewnötter, blommor, protozoer, floder, djur i sötvatten, alger, tusenfotingar, grodor, ormar, tumlare, bin, gräshoppor, svampar, sjöar, undervattensmiljöer, himlar, sol, vind, träd i skogen och växter som odlas i trädgården, virus, nätter, månen, stjärnorna, jorden, luften och vattnet, rörelser som likt entiteter färdas från kropp till kropp. Och människor … människor som är förtrollade och desillusionerade i en oändlig dans.

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Norrlandsoperan i samarbete med Umeå Teaterförening

Ordinarie 250 kr

Scenpass 200 kr

Pensionär 225 kr

Student 125 kr

Barn/Ungdom 80 kr

Längd: 1 timme

Paus: Nej

Numrerade platser: Nej