En kväll med Stina Wollter

Tid/Plats

2021-10-20 Vävenscenen 19:00 Boka

Mycket snack och mycket verkstad samt en hel del musik


Stina Wollter tar strid för allas rätt att få vara trygga med sig själva. När hon får höra "Jag önskar jag vara som du". Då brukar hon svara: "Du ska vara som du. Fast kanske lite värre."


Stina Wollter är en berättare som berör. Hon bjuder på sig själv som konstnär, författare, sångerska, radiopratare och Instagramprofil. Hon är också en av våra mest kända kroppsaktivister. Att inspireras och få kraft från andra är viktigt i dessa tider av likriktning och rädsla. Människor behöver styrka utifrån och den kan komma på de mest skilda sätt. Stina Wollter vill bidra. I SVTs Min sanning fångar hon detta genom att berätta om en elvaårig tjejs kommentar: ”Tack vare dig vågar jag bli vuxen”. I programmet får vi också veta hur det gick till när ett videoinlägg blev startskottet till en folkrörelse där människor dansade fram i sociala medier med en uttalad längtan och ett krav på fredade rum kring varje kropp.

I föreställningen på Väven i oktober bjuder Stina Wollter på en salig blandning av bilder, berättelser, sanning, smärta, skapande, konst, kroppstrix, musik och dans. Hon berättar om den press vi utsätts för och om sina strategier kring motstånd och överlevnad. En del av materialet hämtar hon från sina böcker Kring denna kropp och Kring denna konst och skivan Garden Songs. Under den avslutande konsertdelen medverkar även maken Micke Olsson Wollter och kapellmästaren Pecka Hammarstedt.

#stinawollterdansarförlivet
– så här började det

Stina Wollter var ensam en kväll på landet 2015, lyssnade på gamla hits, fick feeling och spelade in en dans på mobilen.

– Jag tittade igenom det säkert tjugo gånger. De första tio gångerna malde allt det som jag är indoktrinerad genom huvudet: Fy fan vad äcklig du är, celluliterna, allt det där. Men så tittar jag några gånger till, för det finns en liten röst i mig som vill tränga igenom allt det där. Och den rösten säger plötsligt: Men titta vad fin hon är! Stina Wollter beskriver hur hon fortsätter att titta tills den positiva rösten helt tagit över, och då trycker hon “publicera”.

– Och när jag vaknar nästa morgon så har internet exploderat. Och bara det är ju bevis på att något är skevt.

Inlägget där en medelålders Stina Wollter dansar till MC Hammer iförd underkläder fick massor av gillamarkeringar och kommentarer.

– Den absolut största procenten jublar: “du ser ju ut som jag” och “vad härlig du är”. En bekräftelse på det jag fick syn på bortom det inlärda sättet att titta på fett. Och sen kommer också “klä på dig din feta hora”.


---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Umeå Teaterförening & ABF

Ordinarie 345 kr

Scenpass 295 kr

Längd: ca 2 timmar

Paus: Ja

Numrerade platser: Ja