Cullberg - The Listeners

Tid/Plats

2020-01-24 Black Box, Norrlandsoperan 19:00 Boka
2020-01-25 Black Box, Norrlandsoperan 19:00 Boka

Våren kickstartar med urpremiären av Cullbergs "The Listeners". Koreograf Alma Söderberghar liknats vid en full orkester. Hennes scenspråk är svindlande, överraskande och rytmiskt. Hon hänförde Umeåpubliken 2018 med "2 solon". Nu växlar hon upp och skapar tillsammans med nio Cullberg-dansare en dansföreställning som inte liknar något annat.

Dans, rytm, musik och röst är tätt sammanflätade i Alma Söderbergs verk. Ett konstnärligt utforskande av uttrycken är en fundamental bas i hennes konstnärskap. Samarbetet med Cullberg innebär ett kliv in i ett större sammanhang.

– 14-åringen i mig kan inte tro att det är sant. Jag har inte haft som ambition att koreografera för ett världsberömt kompani, men när jag fick inbjudan kände jag att det var dags för mig att öppna upp och dela med mig av det som jag utvecklat de senaste tio åren. Tillsammans med dansarna kommer jag att jobba med kroppen som ett instrument i rummet. Mina verk är sällan representativa eller narrativa, det som sker på scenen är mer som en konsert, ett musikaliskt utforskande. Lyssnandet är centralt, både till den tysta rörelsen och till den ljudande, säger Alma Söderberg.

Alma gick på Kungliga Svenska Balettskolan innan hon lämnade Sverige för Sevilla för att studera flamenco. Hon fortsatte sedan sina studier i Stockholm, Paris, Madrid, Amsterdam och Bryssel och tog examen i koreografi vid SNDO i Amsterdam 2011. De senaste åren har hon varit baserad i Bryssel och turnerat sina verk på de främsta scenerna och de viktigaste festivalerna över hela Europa.

År 2016 tilldelades Alma Söderberg Thalia-priset med motiveringen: Hon presenterar en helt unik typ av scenkonst som förenar dans, musik och röstprestanda på ett oupphörligt fascinerande och rytmiskt språk. 

Samma år fick hon även Konstnärsnämndens Birgit Cullberg- stipendium med följande motivering: Alma Söderberg sticker ut bland svenska koreografer. Hon går helt sin egen väg – genrebestämmer inte sin scenkonst. Det är konsert, performance och dans. Alma har kallats den mänskliga ljud och dansmaskinen och hennes solon har beskrivits som "ljud och rörelse i en rytmisk symbios med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa"…


---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Umeå Teaterförening och Norrlandsoperan

Ordinarie 210 kr

Student / 19 - 26 år 130 kr

Pensionär 130 kr

Barn 3 - 18 år 60 kr

Scenpass 170 kr

Grupp minst 10 pers 160 kr

Längd: ca 1 timme

Paus: Nej

Numrerade platser: Nej