Circus Baobab - Yé!

Tid/Plats

2024-09-03 Idun, Umeå Folkets Hus 19:00 Boka

Urban dans och svindlande akrobatik

Förmår vi dela med oss? Afrikanska Circus Baobab gestaltar kampen om vattnet och människans kraft att bygga upp och riva sönder, i oförglömlig, högtflygande och energisprakande föreställning.

”Yé” betyder vatten. Grunden till allt liv. Det mest fundamentala, som likväl är en brist för så många människor världen över. Och värre kan det bli. Klimatforskarna spår en framtid där tillgången till rent dricksvatten blir alltmer osäker, också för oss i norr.

I föreställningen Yé! får kampen om vattnet konstnärligt kroppslig, explosivt akrobatisk gestalt. Med vattenflaskor som enda rekvisita väcker Circus Baobab tankar om klimatkris och miljöförstöring, men också människans roll i allt detta: hur våra strukturer (personliga, samhälleliga och arkitektoniska) reser sig, samverkar och kollapsar; hur vi ömsom bygger upp och slår omkull varandra; och hur det egentligen står till med våra utsikter att bygga något starkare och bättre.

Circus Baobab är Afrikas första akrobatiska cirkuskompani och grundades 1998 i Guinea, med ambitionen att skapa en framtid för ungdomar som inte haft möjlighet att gå i skolan. Med sin kraftfulla blandning av urban dans, akrobatik, mänskliga pyramider och närstrid visar Yé! på kompaniets utmärkande virtuositet och agens. På scenen ser vi tretton unga artister i världsklass som rör sig i ständigt skiftande roller och relationer. Streetdance förvandlas till våld, konflikt och samarbete övergår i varandra, artisterna ömsom stöttar, ömsom störtar varandras strävanden. Klart som källvatten ligger frågan framför oss: förmår vi dela med oss? Vattnet blir en spegel där vi ser oss själva.

 

Föreställningen presenteras med stöd av Riksteatern och Statens Kulturråd. Turnén genomförs av Cirkusnätverket Sverige.    

 

Biljetter från 22 mars, Biljettcentrum.com

 

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.


Arrangör: Umeå Teaterförening, Bilda

Ordinarie 395 kr

Scenpass 350 kr

Student 370 kr

Ungdom 200 kr

Scenpass ungdom 170 kr

Längd: ca 1 timme

Paus: Nej

Numrerade platser: Ja