House of Metal 2017

Tid/Plats


The 11th edition – 3 – 4 March 2017

ANTHRAX (US) 

Amerikanska thrash metal-veteranerna Anthrax kräver kanske ingen större introduktion. Men för den oinvigde så bildades bandet redan 1981 och anses tillhöra “The Big Four of Thrash” tillsammans med Metallica, Megadeth och Slayer. Bandet har under sin karriär släppt hela 11 fullängdare med klassiker som “Fistful of Metal”, “Spreading the Disease”, “Persistence of Time” och albumet “Among the Living” som kommer att framföras i sin helhet som en del av skivans 30- års jubileum under nästa års festival.

House of Metal är lyriska över detta bandsläpp som innehåller både storheter och bredd.

– Att få Anthrax till Umeå är otroligt stort! Vi är fantastiskt glada över att bokningen gick i lås, säger House of Metals arrangörsstab.

GLORYHAMMER (UK)

Det symfoniska power metal-bandet Gloryhammer startades 2010 av Christopher Bowes som annars även återfinns som sångare/keyboardist i bandet Alestorm. Bandet har sedan start hunnit med att släppa två album, spela på många av Europas stora festivaler samt turnerat med band som Stratovarius och Blind Guardian. I början av nästa år drar bandet ut på vägarna tillsammans med Hammerfall, men kommer även och gör en spelning på House of Metal i mars.

THE RAVEN AGE (UK)

The Raven Age är ett melodisk heavy metal band från England som startades 2009 av Dan Wright och George Harris (son till Iron Maidens Steve Harris). Bandet släppte sin debut EP 2014 och har under 2016 åkt runt världen som en del av Iron Maidens “The Book of Souls World Tour”. Bandets debut album “Darkness Will Rise” kommer att släppas i december 2016.

PAIN (SWE)

Svenska industrimetal-bandet Pain, frontat av Peter Tägtgren, är inga nykomlingar i House of Metal sammanhang. Men i och med att det med nästa års festival är 10 år sedan bandet besökte festivalens första upplaga så är det åter dags att välkomna bandet till festivalen. Pain är just nu aktuella med sitt nya album “Coming Home” som fortsätter att leverera svulstig industriell metal i samma anda som bandets tidigare alster.

WOLF (SWE)

Svenska Wolf har ända sedan självbetitlade debutalstret bjudit på klassisk heavy metal. Senaste albumet “Devil Seed” är inget undantag utan fortsätter att leverera kompromisslös heavy metal som bör tilltala både de äldre och yngre fansen av genren.

DARK TRANQUILITY (SWE)

Dark Tranquillity från Göteborg ställde tyvärr in sitt framträdande förra året, men skam den som ger sig. Bandet tillhör en av pionjärerna inom den svenska melodiska death metal-scenen tillsammans med band som In Flames med flera och kommer till nästa års festival med ytterligare ett nytt alster betitlat “Atoma” i bagaget. Med närmare 25 år i scenen och hyllade plattor så som ”Skydancer”, The Gallery”, ”The Minds I”, ”Projector” och ”Damage Done” välkomnar vi Dark Tranquillity att inta Idun-scenen för en uppvisning av melodisk dödsmetall i världsklass.

EREB ALTOR (SWE)

Ereb Altor bildades i Gävle 2003 och i begynnelsen fokuserade bandet sig på att skapa episk Viking Metal i Bathory’s anda. Genom åren har dock spår av Black Metal svärtat ner det musikaliska landskapet. Sex studioalbum senare har det episka och svarta blivit sömlöst förenade till ett dynamiskt och variationsrikt sound. Det Skandinaviska arvet är dock alltid närvarande i lyriken i form av Asatro, Skandinaviska myter och legender. Ereb Altor har tidigare haft äran att få uppträda på festivaler såsom Summer Breeze Open Air, Party.San Open Air mfl. och nu är det äntligen House of Metals tur att välkomna bandet till en av sina scener.

ASPHYX (NL)

Nederländska Asphyx drog igång sitt maskineri för närmare 30 år sedan och har med sin death/doom metal lyckats präntat in sitt namn hos flera generationer av metal-älskare sedan dess. House of Metal är stolta över att få presentera detta legendariska band på en av sina scener under årets festival.

KRISIUN (BR)

Death metal-trion Krisiun från Brasilien har sedan begynnelsen 1990 hunnit med att släppa inte mindre än 10 album som givits ut av anrika bolaget Century Media. Bandet har under sin karriär turnerat världen runt med band som Kreator, Morbid Angel, Cannibal Corpse, Napalm Death och Dimmu Borgir och besökte även Umeå tillsammans med bland annat Rotting Christ och Incantation under 2007. Vi välkomnar tillbaka Krisiun till Umeå för en exklusiv spelning på Idun-scenen under årets festival.

VINTERSONG (SWE)

Vintersorg bildades i Skellefteå 1994 och har sedan dess skapat sig en stark position bland viking/folk metal-fansen. Efter att ha experimenterat med ett mer progressivt sound med skivor som ”Cosmic Genesis”, ”Visions from the Spiral Generator” och ”The Focusing Blur” under 2000-talet så återgick bandet tillbaka till det mer episka och monumentala soundet med 2011-års ”Jordpuls” och arbetar just nu med albumet ”Till Fjälls part II” som är en uppföljare till 1998-års hyllade ”Till Fjälls” album. Bandets spelning under årets festival blir en exklusiv sådan med enbart material från ”Till Fjälls” och ”Till Fjälls part II”.

Biljettcentrum håller öppet under festivalen:

Fredag 3/3 18:00-01:00

Lördag 4/3 18:00-01:00


Arrangör: Umeå Folkets Hus

Fredagsbiljett: 410 kr

2-dagarsbiljett: 745 kr

Lördagsbiljett: 410 kr

Längd: 2 dagar

Åldersgräns: 18 år

Paus: Nej

Numrerade platser: Nej

Mer Info: House of Metal